Verandering voor langdurig werklozen stuit op kritiek: "Dit is de foute richting"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Uit het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering blijkt dat er iets gaat veranderen voor langdurig werklozen. De gemeenschapsdienst wordt afgeschaft en wordt vervangen door een soort overheidstewerkstelling.

"Niet alleen is dit nieuw regeerakkoord slecht nieuws voor wie werkt, er dreigt ook totale stilstand op het vlak van activering van langdurig werklozen", reageren ze bij Open Vld.

"Dat het systeem nog niet voldragen was, stond als een paal boven water. De manier waarop de nieuwe Vlaamse regering van gemeenschapsdienst gewoon platte overheidstewerkstelling wil maken, is echter de foute richting."

"We pleiten er al lang voor om de stok achter de deur om effectief te sanctioneren als een langdurig werkloze gemeenschapsdienst weigert, groter te maken. De vaagheid van het regeerakkoord over wat een passende samenlevingsjob inhoudt, doet echter het tegenovergestelde vermoeden."

"VDAB niet efficiënt en niet effectief"

De liberalen noemen het goed dat de VDAB "meer concrete mijlpalen" krijgt en zien "een aantal goede maatregelen", maar vinden het jammer dat er geen fundamentele hervorming komt. "Het negeert dat het model van de VDAB als regisseur van de arbeidsmarkt vandaag gewoon noch efficiënt, noch voldoende effectief is", aldus Tom Ongena.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen zegt daarover: "De vernieuwde rol van de VDAB is niet duidelijk genoeg, al juichen we toe dat de intentie er is dat de VDAB zich meer zal kunnen focussen op haar kerntaken."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp