VDAB treedt strenger op dan ooit: "Dan krijg je een sanctie en beperking van de uitkering"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De VDAB treedt strenger dan ooit op. Nooit eerder verloren meer Vlaamse werklozen hun uitkering dan in 2023.

"Een op de negen werklozen verloor zijn uitkering, of een deel ervan, omdat ze niet hard genoeg naar werk zochten", viel te horen op VTM. "28.789 werkzoekenden kregen een sanctie. 11.688 van die sancties zijn tijdelijke of permanente schorsingen van de werkloosheidsuitkering."

"We zijn in ieder geval heel consequent aan het optreden. We vinden het heel belangrijk dat het 'rechten en plichten'-verhaal goed wordt toegepast", zei Wim Adriaens, de CEO van VDAB, op de commerciële zender. "Tegelijk is het ook niet zo'n makkelijke regelgeving, het kost wel wat tijd om die goed in de vingers te krijgen. Wij leiden onze bemiddelaars daar systematisch in op. En we zien nu dat ze dat ze dat heel consequent toepassen."

Werkzoekenden krijgen drie kansen voor de VDAB je dossier voor een schrapping doorstuurt naar de RVA, die de uitkeringen uitbetaalt. "Je krijgt altijd drie kansen om je gedrag bij te sturen", zegt Adriaens. "Als je niet komt opdagen, zal je nog eens worden uitgenodigd. Kom je niet opdagen, dan word je nog eens uitgenodigd met een aangetekend schrijven, en als je daar niet op ingaat, gaan we uiteraard over tot een sanctie en het beperken van de uitkering."

Opvallend is dat er een groot verschil bestaat tussen enerzijds Vlaanderen en anderzijds Wallonië en Brussel. In Vlaanderen werd in 2023 11,49 procent van alle werkloosheidsuitkeringen geschrapt, in Wallonië was dat slechts 1,75 procent, en in Brussel 0,65 procent.