Opmerkelijke vaststelling over werkzoekenden bij VDAB

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Een derde van de werkzoekenden die ingeschreven zijn bij de VDAB kan amper of geen Nederlands. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot (Vlaams Belang) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v).

"Anderstaligen krijgen, net als andere werkzoekenden ingeschreven bij VDAB, dienstverlening op maat. Dat kan onder meer gaan over oriënterende acties, begeleiding bij solliciteren, talige competentieversterking, buddyprojecten en allerhande begeleidingstrajecten om de integratie te bevorderen", zegt Malfroot.

"Maar uit de cijfers die ik opvroeg blijkt dat 29,3 procent van alle niet-werkende werkzoekenden ingeschreven bij VDAB weinig of geen kennis van het Nederlands heeft. Al die dure begeleidingstrajecten werpen amper vruchten af zolang men de taal niet beheerst. Zonder kennis van het Nederlands kan men op de arbeidsmarkt eenvoudigweg niet of amper aan de slag."

"Volgens minister Brouns tonen de cijfers aan 'dat je met een beperkte kennis van het Nederlands ook een job kan vinden'. Maar volgens mij is dat een compleet verkeerde analyse. De Vlaamse regering ontkent op die manier het belang van taalvaardigheid op de arbeidsmarkt. Het activeringsbeleid faalt wel degelijk en dat kunnen we niet los zien van een gebrekkige taalkennis", aldus Malfroot.