Terrorist loopt nog vrij rond: Premier De Croo doet dringende oproep aan iedereen

door: STS
Alexander De Croo - Nicole De Moor - Annelies Verlinden - Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo heeft meer informatie bekendgemaakt over de terroristische aanslag die twee Zweedse voetbalsupporters in Brussel het leven kostte. Hij deed dit op een persconferentie, dinsdagochtend.

"De terroristische aanslag was laf. Het zou gaan om een man van Tunesische afkomst, die illegaal in ons land verbleef. Hij viel Zweedse voetbalsupporters aan met een oorlogswapen. Twee hebben het leven gelaten en een derde is zwaargewond."

"We hebben de boodschap op sociale media gezien van een man die beweert de dader te zijn. De man beweerde geïnspireerd te zijn door Islamitische Staat."

"In die verklaring werd de Zweedse nationaliteit van de slachtoffers genoemd als het waarschijnlijke motief voor de aanslag."

"Die man is tot nu toe nog niet gevat. Dat is onder meer de reden waarom het OCAD heeft beslist dat het dreigingsniveau voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot niveau 4 werd verhoogd."

"Dat wil zeggen dat er een verhoogde politieaanwezigheid zal zijn in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er zal ook extra beveiliging zijn op gevoelige plaatsen, bijvoorbeeld plaatsen die te maken hebben met de Zweedse gemeenschap in ons land."

"We vragen dan ook iedereen in de hoofdstad om extra waakzaam te zijn vanaf dit moment. Voor het hele land is het dreigingsniveau verhoogd naar niveau 3. Dat betekent een verhoogde waakzaamheid, en dat er extra controles kunnen plaatsvinden."