Nu Conner Rousseau verplicht in therapie moet: Psychiater heeft wat te zeggen

door: STS
Conner Rousseau
Afbeelding bron: Photonews

Een van de maatregelen die Conner Rousseau opgelegd kreeg na zijn grove racistische uitlatingen is dat hij in therapie moet gaan. Kirsten Catthoor, de voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, heeft zo haar bedenkingen daarbij.

"Ik denk dat het opleggen van therapie als straf minstens controversieel is", zei Catthoor in 'Terzake'. "Want de belangrijkste succesfactor voor een behandeling is de intrinsieke motivatie van die persoon."

"Het gaat over het op tafel leggen van de meest moeilijke dingen in iemand zijn leven - gedachten, gevoelens die tot lijden aanleiding hebben gegeven - en daardoor in contact met een therapeut tot verbetering van de klachten komen."

"Wanneer iemand helemaal niet gemotiveerd is en dat als straf moet gaan doen, is de kans groot dat die de hakken in het zand zet en helemaal niet bereid gaat zijn om persoonlijke dingen te vertellen."

"Dus ik denk dat een therapie als straf eigenlijk zinloos is. En het is ook - met de serieuze ondercapaciteit van de geestelijke gezondheidszorg - een kaakslag voor mensen die heel erg gemotiveerd zijn en graag een behandeling krijgen, maar nu op wachtlijsten staan."