Chauffeur van De Lijn haalt uit: "Hoofddoek af, we zijn in België!"

door: STS
Een bus van De Lijn
Afbeelding bron: Photonews

Er heeft zich een incident voorgedaan op een bus van De Lijn. De vrouwelijke buschauffeur riep tegen een passagier, een moslima, dat ze haar hoofddoek af moest doen.

De feiten dateren van afgelopen dinsdagnamiddag, op een lijn in Antwerpen, tussen Hoboken en Antwerpen-Zuid. De vrouwelijke buschauffeur ging tijdens haar dienst in de clinch met een passagier.

De vrouw, een moslima, wilde vooraan afstappen aan een halte. De buschauffeur weigerde de deur te openen. "Passagiers stapten ook vooraan af. Dat was geen probleem. Maar toen een vrouw met een hoofddoek aanstalten maakte om vooraan af te stappen, weigerde de chauffeur de deur te openen", vertelde een getuige aan Gazet van Antwerpen.

"Omdat de achterdeur al open was, klonk het. Daarop riep ze: 'Doe uw hoofddoek af, we zijn in België'. Ik heb haar daarop aangesproken en haar duidelijk gemaakt dat zoiets niet kan, dat het racistisch was."

Volgens de passagier was er geen aanleiding voor de uithaal, maakte de chauffeur ook "een fuck you-gebaar" en deed ze alsof ze de vrouw ging aanrijden toen die weg stapte van de bushalte.

Bij vervoersmaatschappij De Lijn zeggen ze dat ze het incident onderzoeken, een gesprek zullen hebben met de chauffeur en indien nodig gepaste maatregelen zullen nemen.