Hogere vergoeding voor bijzitters en nog veel meer: Bart Somers wil lokale verkiezingen hervormen

door: STS
Bart Somers
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil heel wat veranderingen doorvoeren bij de organisatie van lokale verkiezingen.

Vorig jaar schafte Somers de opkomstplicht bij lokale verkiezingen al af. Nu wil hij de concrete organisatie aanpakken. De voorstellen zullen de komende weken nog in het Vlaams parlement worden besproken.

"We willen de stemresultaten bekendmaken per stembureau. Want de media geeft mee wat de voorlopige resultaten zijn als er bijvoorbeeld 5 van de 30 stembureaus zijn geteld, maar kan de burger niet zeggen welke 5 stembureaus dat zijn", zegt Somers.

"Persoonlijk vind ik het een burgerplicht om erop in te gaan als je als burger wordt opgeroepen om in een stem- of telbureau te zetelen. Het vraagt wel een inspanning en daarom verhogen we de presentiegelden tot 50 euro. Wie al twee keer is opgeroepen kan weigeren."

"Er komt een ook proefproject in een aantal gemeenten waar kiezers zelf mogen kiezen waar ze hun stem uitbrengen. We moeten mensen niet verplichten om in de wachtrij te gaan staan als het ergens anders vlotter gaat. Het moet op termijn mogelijk zijn om in jouw gemeente te gaan stemmen op een plaats waar het jou die dag het beste uitkomt."

Volmacht

"En we onderzoeken of mensen die normaal gezien een volmacht gebruiken ook niet op een alternatieve en laagdrempelige manier kunnen stemmen. Concreet wordt onder meer onderzocht of stemmen per brief wenselijk en haalbaar is."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24