"Hebben ze liever dat ik een sluier draag?" Kandidate van nieuwe partij weigert zich te bedekken

door: STS
Els Ampe & Anna De Smedt
Afbeelding bron: Twitter.com/ElsAmpe

Gewezen Open Vld-politica Els Ampe komt bij de verkiezingen op met een gloednieuwe partij die ze opgericht heeft: Voor U. Eén van de kandidaten springt in het oog.

Anna De Smedt, een vrouw uit Tervuren die van Poolse origine is, is bij de verkiezingen van 9 juni kandidate voor Voor U op de Europese lijst. Er is de jongste tijd wat te doen over haar affiche, waarop ze gekleed is in een zwart, transparant bovenstuk, en met diepe decolleté.

"Er is momenteel veel aandacht. Er zijn veel reacties, positief en negatief", zegt Anna in een gesprek met Els Ampe, dat op X gepost werd. "De negatieve zijn soms beneden alle peil qua fatsoen. Maar ik neem het niet persoonlijk op."

"Ik vind dat om mezelf als vrouw uit te drukken, ik me ook aantrekkelijk mag kleden. Niet alleen mannen die zich als vrouw identificeren mogen in bh over straat lopen. Ook vrouwen moeten zich kunnen uiten als vrouw."

Boze blikken op het strand

Gevraagd of mensen haar soms vragen om zich te bedekken, antwoordt Anna bevestigend. "Ja, vooral wanneer ik naar Frankrijk ga. Daar vragen jongeren op het strand mij vaak om me te bedekken. Terwijl ik een bikini draag en niet eens topless ben."

"Hebben ze dan liever dat ik een sluier draag? Dat is ook iemands recht, dat is vrijheid van religie en vrijemeningsuiting. Maar ik wil ook het recht hebben om mij te kleden zoals ik zelf wil."

Tags Els Ampe