Overwin de slakkeninvasie: zo verjaag je de slijmerige indringers uit jouw tuin!

door: WVDS
naaktslak, slak, natuur, tuin
Afbeelding bron: Pixabay

Overal in het land zien we dat er momenteel een opmars aan de gang is van huisjesslakken en naaktslakken. Deze slijmerige wezens kunnen een ware plaag vormen voor iedere tuinliefhebber.

Hoe verjaag je slakken uit je tuin op een effectieve en milieuvriendelijke manier? 

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat slakken vooral 's nachts actief zijn en zich overdag graag verstoppen. Door hun verstopplaatsen weg te nemen, beperk je hun mogelijkheid om zich voort te planten en hun aantal te vergroten.

Verwijder daarom bijvoorbeeld takken, stenen, houtblokken of terracotta-potten uit je tuin die als onderkomen voor de slakken kunnen dienen.

Insectenwerende planten zijn een tweede krachtige manier om slakken op afstand te houden. Zo zijn er diverse plantensoorten, zoals de toorts, lavendel, rozemarijn en goudsbloem, waaraan slakken een hekel hebben. Het aanplanten van deze soorten in je tuin kan de slakken ontmoedigen om je tuin als hun habitat te kiezen.

Een andere natuurlijke manier om slakken te bestrijden is met behulp van hun natuurlijke vijanden. Vogels, egels, kikkers en sommige soorten insecten eten graag slakken. Het aantrekken van deze dieren naar je tuin kan helpen om het aantal slakken onder controle te houden.

Een vierde methode om slakken op afstand te houden en te vermijden dat ze aan je planten zitten, is een barrière opstellen. Dit kan bijvoorbeeld een koperen of een metalen ring plaatsen rondom je planten. Slakken hebben een hekel aan het gevoel van metaal op hun lichaam en zullen deze ringen meestal vermijden.

Tenslotte, kan je gebruik maken van diervriendelijke slakkenkorrels. Deze korrels bevatten een stof waar slakken niet tegen kunnen en waardoor ze stoppen met eten. Deze methode is effectief, maar gebruik de korrels wel met mate.

Onthoud dat consistentie de sleutel is tot succes. Blijf alert voor tekenen van een nieuwe slakkeninvasie en neem tijdig maatregelen om de populatie onder controle te houden. 

Tags