Steven Van Gucht gruwelt ervan: "Bijna 100% kans dat je dan binnen 1 tot 3 weken sterft"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht waarschuwt voor de gevaren van hondsdolheid. Er zijn sinds het begin van dit jaar al 32 uitbraken genoteerd in Europa.

Hondsdolheid komt niet vaak in het nieuws, de jongste tijd enkel wanneer het ging over katje Lee, de kater die vanuit Peru naar België werd meegenomen.

Het dier was gevaccineerd tegen hondsdolheid, maar omdat niet voldaan was aan de verplichte quarantaineperiode wilde het FAVV het katje laten inslapen. Zo beducht is men voor hondsdolheid.

"Sinds 1999 zijn er in België geen gevallen meer gemeld", vertelde Steven Van Gucht aan Het Laatste Nieuws.

Het grootste risico op het oplopen van hondsdolheid loop je dan ook in het buitenland. "Het risico is er vooral wanneer je een avontuurlijke vakantie kiest en bijvoorbeeld veel gaat wandelen of fietsen. Dan zou er in theorie een hond achter je aan kunnen rennen en in je kuiten kunnen bijten."

De viroloog wijst erop dat je je op voorhand kan laten vaccineren. Wie het virus krijgt, staat iets vreselijks te wachten. Je merkt het niet meteen en daardoor komt alle hulp vaak te laat. "De kans is zowat 100% dat je binnen één tot drie weken komt te overlijden", aldus Van Gucht.