Inspectie onthult van alles in woonzorgcentrum 'Ons Geluk': Dit moeten de bewoners ondergaan

door: STS
Rusthuis - woonzorgcentrum - bejaarde
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een woonzorgcentrum met de naam 'Ons Geluk' is onder verhoogd toezicht geplaatst. Er werden tijdens een inspectie wantoestanden ontdekt.

Het woonzorgcentrum is gelegen in Oostende. "Bewoners zouden er soms tot zeventien uur per dag in bed moeten blijven liggen. En ook wie voor hulp belt, moet soms urenlang wachten", viel te horen op VTM.

De bal ging aan het rollen toen iemand de Woonzorglijn van de Vlaamse Zorginspectie contacteerde. "De bewoonster zou er niet goed behandeld worden. Volgens de melder ligt de vrouw veel te lang in bed, wordt ze niet gestimuleerd om te eten en is de hygiëne ondermaats."

Er volgde een inspectie. De commerciële zender kon het verslag inkijken: "De betrokken bewoner lag om 10.45 uur nog in slaapkledij in haar bed. Ze moest dringend naar het toilet en alhoewel zij de noodoproep gebruikte, kwam hierop geen reactie."

"Omstreeks 18.00 uur à 18.15 uur zaten al enkele mensen, waaronder de betrokken bewoner, in hun bed met de gordijnen dicht, zonder dat de televisie speelde."

Care-Ion, de groep waartoe het rusthuis behoort, spreekt van een communicatiefout. "Je moet ook het ritme van mensen volgen. En inderdaad, sommige mensen, die bedlegerig zijn, gaan per definitie ook in bed blijven liggen", zei de COO van Care-Ion.

"De zorg gebeurt in bed. Dat zijn andere vormen van zorg die wij ook hanteren, die ook doorgaan binnen woonzorgcentra."

"Maar de probleemstelling die werd vastgesteld, is een communicatieprobleem tussen twee medewerkers."

(Archieffoto)