Politie heeft boodschap na oplichting: "We hopen dat burgers hier alert voor zijn en blijven"

door: STS
politie
Afbeelding bron: Unsplash

Gewiekste oplichters hebben een vrouw van 78 jaar 15.000 euro armer weten te maken. Er konden vier personen gearresteerd worden, drie van hen zijn aangehouden.

Het slachtoffer, uit Oostende, werd begin dit jaar bij haar thuis benaderd door een valse bankmedewerker, die de bankkaart met pincode van de vrouw wist te ontfutselen. "In totaal werd 15.000 euro van haar rekening gehaald, 5.000 euro cashafhaling bij een CASH-punt en 10.000 euro gebruikt in de casino's van Middelkerke en Oostende."

Begin maart werden er elf huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen, Kalmthout, Steenokkerzeel en Sint-Niklaas. "De hoofdverdachte kon in Sint-Niklaas gearresteerd worden, samen met drie andere verdachten. Tijdens de huiszoekingen werden vier auto's, ongeveer 20.000 euro cash en diverse luxekledij en -goederen in beslag genomen."

Vier personen werden gearresteerd: drie mannen van 20, 21 en 23 jaar en één vrouw van 20 jaar. De onderzoeksrechter besloot om drie van hen aan te houden op verdenking van oplichting via internet, diefstal, informaticabedrog en deelname aan criminele activiteiten.

Eén verdachte werd vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Dinsdag besliste de raadkamer om de hechtenis van de andere drie met één maand te verlengen.

Alert zijn

"Jammer genoeg toont het aan dat oplichting met internet en informaticabedrog een hardnekkig probleem blijft", zegt korpschef Philip Caestecker. "Het is cruciaal om nooit persoonlijke gegevens zoals pincodes of wachtwoorden te delen met onbekenden, en verdachte activiteiten zo snel mogelijk te melden. We hopen dat burgers hier alert voor zijn en dat blijven."