Vlaams Belang razend op minister De Block na besluit over hulpdiensten: “Wat een hallucinante beslissing”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams Belang is razend over een beslissing die minister van Volksgezondheid Maggie De Block genomen heeft. Alles heeft te maken met de hulpdiensten.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil geen kogel- of steekwerende vesten verschaffen aan de hulpdiensten. Het Vlaams Belang had dit bij monde van Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) begin dit jaar reeds verzocht, in de nasleep van nieuw geweld tegen ambulanciers. 

In februari had het Vlaams Belang via een parlementaire vraag een aantal verzoeken, opmerkingen en vragen doorgegeven aan minister De Block. Dit nadat in december van 2019 meerdere ambulanciers werden aangevallen. Een van hen had gelukkig een - zelfbetaalde - steekwerende vest aan van ongeveer 500 EUR. Elk jaar worden zo'n 2.300 hulpverleners het slachtoffers van agressie. Het Vlaams Belang vroeg - samen met de sector - daarom dat alle ambulanciers zo'n vest ter beschikking zouden krijgen. 

"Geen 500 euro over per ambulancier"
Maar volgens minister Maggie De Block is dat niet aan de orde. Ze wijst er onder meer dat dit een belemmering kan vormen bij het werk van de hulpdiensten. “Ik zet momenteel in op vorming en zal dit ook blijven doen. Een goed opgeleide hulpverlener-ambulancier zal immers in staat zijn om snel een gespannen situatie te herkennen en zich in veiligheid te brengen."

Al is dat niet naar de zin van Vlaams Belang. Dit is hallucinant", vindt Vlaams Belanger Depoortere. "Deze mensen geven zichzelf 100 percent, elke dag, in heel moeilijke situaties, maar minister De Block heeft geen 500 euro over per ambulancier. Ze rekent op het inschattingsvermogen van de hulpverleners om weg te lopen wanneer ze kunnen worden aangevallen, maar tegelijk zouden zij niet kunnen inzien wanneer het dragen van een vest aangeraden is en wanneer niet? Op welke planeet leeft Open Vld? Wíj gaan blijven aandringen om onze mensen in de hulpsector te gunnen wat ze verdienen: maximale bescherming."