Tom Van Grieken neemt drastisch besluit: Partijlid meteen buitengezet na "onaanvaardbare" daden

door: STS
Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft een partijlid onmiddellijk buitengezet. De man wordt door internationale media beschuldigd van het samenwerken met Chinese spionnen.

Het gaat om Frank Creyelman, fractieleider van Vlaams Belang in Mechelen en ere-Vlaams Parlementslid.

"Ruim drie jaar lang hebben Chinese spionnen Creyelman gebruikt als tussenpersoon. Dat onthullen de gerenommeerde kranten The Times, Der Spiegel en Le Monde", schrijft Gazet van Antwerpen.

"Een officier van het Chinese ministerie van Staatsveiligheid drong er bij de politicus op aan om in Europa discussies die China aanbelangden te beïnvloeden. De relatie tussen de Chinese spion en Creyelman blijkt uit sms-berichten die ze uitwisselden van 2019 tot eind 2022."

Tom Van Grieken reageerde via X: "Onaanvaardbaar, als dit waar is. Ik vraag het partijbestuur om Frank Creyelman uit te sluiten als lid. Tot dan is hij per direct geschorst als lid."

Kort nadien volgde een update: "Het partijbestuur bevestigt de uitsluiting, per direct. Zijn handelingen gaan in tegen het doel en het wezen, zelfs de naam van onze partij. De enige loyauteit voor nationalisten kan enkel de eigen natie zijn."

"Wij hebben ons steeds uiterst kritisch opgesteld ten aanzien van China", klinkt het nog in een persbericht. "Het dictatoriale regime in Peking wil ons verdelen, en is in de verste verte geen bondgenoot van Vlaanderen."