“Een ramp als het de komende dagen niet gaat regenen”

door: PMN
De komende weken blijft het droog. Dat is geen goed nieuws want we kennen nu al de droogste start van de zomer sinds begin vorige eeuw.

Het is nu mei en het is al droger dan in andere beruchte jaren. "Precies. De zomers van 1976 en die van 2018 waren uitzonderlijk droog. Maar als je kijkt naar de situatie sinds 1 april, wanneer het hydrologische zomerseizoen start, dan zien we dat het neerslagtekort nu groter is dan aan de start van die zomers”, merkt Patrick Willems op in ‘De Morgen’. Hij is professor waterbouwkunde aan de KU Leuven.

“We zitten met ongeveer 150 millimeter neerslagtekort dat is ontstaan door de recente droge zomers en daarbij komt nu nog eens zo'n 100 millimeter tekort doordat het al weken niet regent. We moeten hopen dat het binnenkort regelmatig weer wat regent, zodat die steile droogtepiek die nu al is ingezet toch nog aftopt. Landbouwers en waterbeheerders houden nu voor het vierde jaar op rij de adem in.” 

Grondwatertekort
"Vorig jaar was het ook bang afwachten. Hier en daar een regenbui heeft het toen wat getemperd, maar het was wel al erg droog, zeker ook in de nazomer. Ondertussen is er in Antwerpen al een captatieverbod in de meest kwetsbare waterlopen. Nooit eerder kwam dat zo vroeg en ik verwacht dat er de komende dagen nog komen."

“Wij zitten in Vlaanderen met een structureel grondwatertekort. Als je er dan dit soort hoogst uitzonderlijke droogte aan het begin van de zomer bij krijgt, riskeer je echt problemen met de drinkwatervoorziening en economisch zware gevolgen voor landbouw en bedrijven die van watertoevoer afhankelijk zijn.” 

“Ook raakt de biodiversiteit aangetast. Dat zien we nu stilaan gebeuren met bomen die veel vroeger hun bladeren verliezen, een verzwakt immuunsysteem hebben en daardoor sneller vatbaar zijn voor ziektes en schadelijke insecten of bij de minste windstoot omwaaien."