Wat is er toch aan de hand met het weer? Bram Verbruggen ziet "gekke dingen" gebeuren

door: STS
Bram Verbruggen
Afbeelding bron: Photonews

Het weer blijft maar kwakkelen. We krijgen niet veel zon, maar wel veel regen. Weerman Bram Verbruggen legt uit wat er aan de hand is.

"Voor alle duidelijkheid: het is niet mijn schuld, ik kan er niets aan doen. Maar het is wel de 'schuld' van de straalstroom, want die doet toch wel gekke dingen de laatste tijd", vertelde Verbruggen op Radio 1.

"Als we kijken naar de temperatuur op aarde, zien we dat de Noordpool sneller opwarmt dan het gebied rond de evenaar. Dat wil dus ook zeggen dat het temperatuurcontrast tussen de pool en de evenaar kleiner wordt. En wie een kleiner temperatuurcontrast zegt, zegt ook een minder strakke straalstroom."

"Wat is er aan het gebeuren en wat gaan we in de toekomst nog vaker meemaken? Dat is een straalstroom die afzwakt of zelfs heel grote bochten begint te maken boven onze regio. En dat is hetgeen we de voorbije weken heel vaak hebben gekregen; grote bochten van de straalstroom op tien kilometer hoogte."

Droog en zonnig of nat en wisselvallig

"Dat maakt dat de weersystemen geblokkeerd geraken. Dat kan zorgen voor dagenlang of wekenlang droog en zonnig weer, of net heel wisselvallig en nat weer. Dit keer zitten we aan de natte kant van die blokkade."

Volg Redactie24 nu op Instagram