Trap niet in de val! Serieuze waarschuwing voor nieuw soort oplichting, ook via WhatsApp

door: STS
Vrouw - laptop - online - internet - oplichting
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

De Federale Overheidsdienst Economie waarschuwt voor een nieuwe vorm van phishing. Het gaat om quishing.

"Phishing is een ondertussen gekende vorm van oplichting per e-mail. Het enige doel is om je via allerlei listen op links te laten klikken en je zo geld afhandig te maken. Bij smishing gebeurt dat via sms’en en bij vishing bellen de oplichters je gewoon op."

"Maar nu moeten we dus ook quishing toevoegen aan die lijst. Daarbij worden QR-codes via e-mails, sms’en of WhatsApp-berichten verspreid, waarachter URL-codes verborgen zitten. Die lijken van officiële instanties te komen en manen de slachtoffers aan om een (fictieve) boete of rekening te betalen."

"Wanneer slachtoffers de QR-code scannen, belanden ze op phishingwebsites of moeten ze een betaling uitvoeren. Ook worden QR-codes gebruikt om schadelijke software te installeren bij slachtoffers. Die software bevat vaak malware, gericht op het stelen van persoonlijke gegevens zoals inloggegevens voor internetbankieren."

Premie

Een slachtoffer getuigt: "Ik ontving een brief in naam van het Energiehuis van mijn gemeente voor het ontvangen van een energiepremie van 250 euro. Om die premie te ontvangen moest ik mijn rekening bevestigen via het scannen van de QR-code in de brief."

"Na het scannen van de QR-code verscheen een melding om de achterliggende site van de QR-code te openen. Ik tikte op de melding en kwam via een link op een website terecht. Ik gaf mijn gegevens en bevestigde mijn rekeningnummer."

"De volgende ochtend belde mijn bank me op om te melden dat er een verdachte transactie had plaatsgevonden. De bank blokkeerde mijn kaart onmiddellijk."