"Ze is meer dan 20.000 euro kwijt": Deze vorm van oplichting maakt nu slachtoffers

door: STS
portemonnee - geld
Afbeelding bron: Pixabay

Het parket ziet het aantal aangiften van helpdeskfraude bij de politie toenemen en wil iedereen waarschuwen voor deze criminele praktijk. Op 9 maart werd er nog een slachtoffer gemaakt.

Toen kreeg een vrouw van 86 jaar uit Destelbergen een valse e-mail van Fluvius. "Om te melden dat ze zogezegd een bedrag zou terugkrijgen. Na het klikken op de bijgevoegde link, moest de vrouw enkele online handelingen uitvoeren", legt het Oost-Vlaamse parket uit.

"Bijna onmiddellijk ontving ze een telefoontje van een 'bankmedewerker', waarbij er zogezegd verdachte handelingen opgemerkt waren en dat er iemand zou langskomen. De man belde gedurende de hele avond zo'n negen keer."

"Wat later bood een zogenaamde medewerker zich aan bij de vrouw thuis en nam cash geld mee, alsook enkele bankkaarten. Uiteindelijk is de vrouw opgelicht voor meer dan 20.000 euro."

Inmiddels kon een verdachte geïdentificeerd worden. Hij moest voor de onderzoeksrechter verschijnen, die hem liet aanhouden. De raadkamer in Gent bevestigde zijn aanhouding op 13 maart. "Onderzoek moet uitwijzen of hij alleen handelde of hij lid is van een grotere oplichtersbende. Ondertussen is er nog een tweede verdachte voorgeleid en aangehouden."