Steven Van Gucht vertelt hoe besmettelijk nieuwe coronavariant wel is

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Het aantal griepachtige klachten stijgt elke dag. Ook de coronacijfers bereiken een heel hoog niveau.

Ook al wordt er niet veel getest, toch blijven de coronacijfers de voorbije dagen heel erg snel stijgen. De effectieve aantallen zijn dan ook maar een fractie van de echte situatie.

Daarvoor is een nieuwe variant van het coronavirus verantwoordelijk. “Uit laboratoriumtesten blijkt dat een subvariant van pirola momenteel meer dan de helft uitmaakt van de coronabesmettingen in België, die variant zie je nu écht wel doorbreken”, zegt viroloog Steven Van Gucht aan Het Nieuwsblad.

Er wordt gesproken van andere symptomen, maar dat noemt Van Gucht onzin. “Voor de meeste mensen zijn de symptomen vrij mild, maar bij sommigen kan een besmetting nog altijd leiden tot een zware longontsteking.”

Het lijkt een typische nieuwe variant te zijn. “Pirola is erg besmettelijk. Dat is een gekend patroon bij ademhalingsvirussen, die dankzij geleidelijke mutaties kunnen blijven overleven en circuleren. Maar al bij al is de ernst van de infecties niet alarmerend.”

Met de gewone griep gaat het de komende maand ook in de verkeerde richting. “Het is moeilijk te voorspellen of corona na de feestdagen verder doorstijgt, maar van het griepvirus zijn we zeker dat de cijfers nog fors omhoog gaan, tot maal vijf. We staan nog maar aan het begin van de griepepidemie, de verwachting is dat we de piek eind januari of begin februari bereiken.”