Steven Van Gucht heeft slecht nieuws: "Gaat nog erger worden, hier mogen we ons aan verwachten"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

We bevinden ons sinds dinsdag in code oranje voor luchtweginfecties. Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano maakt een inschatting van de huidige situatie.

“Ik denk dat we de komende week, twee weken, ons mogen verwachten aan nog meer zieken. De piek hebben we nog net niet bereikt”, vertelde Steven Van Gucht aan VTM.

“Het zou wel kunnen dat met de komst van het krokusverlof de tendens gaat veranderen. Dat hopen we toch. En dan kunnen we misschien ook die code oranje weer afvoeren. Maar ik vermoed voor de komende week, twee weken, dat het toch wel nog wat erger gaat worden.”

Gevraagd of we niet dreigen in code rood te belanden, met nog strengere maatregelen, antwoordde Van Gucht: “Code rood, dat denk ik niet. Dat zou uitzonderlijk zijn. Wat we nu zien, is op zich wel iets wat we vroeger ook wel vaak zagen in februari: heel veel griep en heel veel mensen die ziek zijn omwille van de griep.”

“Dat verantwoordt een code oranje, maar het is op zich niet uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar”, besluit Van Gucht.