Rekeningrijden voor auto's in België? "Daar moeten we wel naartoe gaan"

door: MRO
verkeer
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het fileleed breekt records, we staan met z'n allen steeds vaker stil in het verkeer. Volgens verkeersexpert Hajo Beeckman is het slechts een kwestie van tijd vooraleer het rekeningrijden eraan komt.

Zullen we in de toekomst moeten betalen voor de kilometers die we rijden? "We zouden beter luisteren naar wat transporteconomen zeggen en overgaan naar het beprijzen van mobiliteit", stelt Hajo Beeckman in Terzake op Canvas.

"We verplaatsen ons vooral voor vrije tijd en het vrachtverkeer. Rekeningrijden is een goed idee verkeerskundig en transport-economisch gezien. Dat is een zeer onpopulaire maatregel, maar we gaan daar wel moeten naartoe gaan."

Volgens de verkeersexpert biedt rekeningrijden tal van voordelen. "Als je inkomsten haalt uit rekeningrijden kan je daarmee het verkeer sturen, Je kan met de inkomsten een aantal maatschappelijke doelstellingen bereiken."

"Je kan investeren in alternatieven zoals fietsen en openbaar vervoer. Maar je kan er zelfs de belastingen op arbeid mee verlagen, waarmee je voor een deel ook de salariswagens zou kunnen uitschakelen."

Tags auto