10% van wie rijbewijs net behaalde heeft lak aan belangrijke regel: "Boete tot 4.000 euro"

door: STS
Rijschool - leerling-bestuurder
Afbeelding bron: Photonews

Heel wat beginnende bestuurders gaan kort nadat ze hun rijbewijs gehaald hebben al zwaar in de fout. Dat doen ze door niet naar het verplichte terugkeermoment te gaan.

Het terugkommoment is de jongste jaren verplicht. Het gaat om een opleiding die vier uur duurt, en die gevolgd moet worden door beginnende bestuurders, zes tot negen maanden nadat ze hun definitief rijbewijs B behaald hebben.

"Het is uw eigen verantwoordelijkheid om het terugkommoment op tijd te volgen", benadrukt de Vlaamse overheid. "Ongeveer drie weken voor de periode start waarbinnen u het terugkommoment moet volgen, ontvangt u een herinneringsbrief van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (DMOW)." Het is ook mogelijk om een e-mail te ontvangen via Mijn Burgerprofiel.

Maar niet iedereen gaat naar de verplichte opleiding. Zij riskeren een fikse boete. "Ruim één op de tien nieuwe autobestuurders in 2023 heeft negen maanden na het behalen van het rijbewijs het verplichte terugkommoment nog niet gevolgd. 1.700 bestuurders negeerden zelfs de herkansing", meldt Het Belang van Limburg.

Boete

Dit zegt de Vlaamse overheid daarover: "Wie het terugkommoment niet op tijd volgt, ontvangt een aanmaning. U krijgt twee maanden extra tijd om het terugkommoment te volgen. Daarnaast betaalt u op de dag van uw afspraak 61 euro extra aan de instelling waar u het terugkommoment volgt."

"Als u het terugkommoment niet gevolgd hebt binnen die extra twee maanden, stelt het DMOW een proces-verbaal op. De procureur des Konings beslist of er een strafrechtelijke procedure wordt opgestart."

"Als de procureur beslist om niet te vervolgen, kunt u een boete krijgen van het DMOW. In beide gevallen riskeert u een boete die kan oplopen tot 4.000 euro."