Regering-De Croo krijgt slechte punten van expert: "Zo komen we er niet"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) krijgt kritiek te verduren voor de manier waarop de Vivaldi-regering de begrotingsoefening heeft aangepakt.

Begrotingsexpert Wim Moesen is emeritus professor aan de KU Leuven. Hij volgde de ontwikkelingen rond de begrotingsonderhandelingen natuurlijk met argusogen.

Moesen trekt enkele pijnlijke conclusies. "De manier waarop de begroting werd opgesteld, is niet ernstig. En de inhoud evenmin", stelt hij vlakaf in een interview in Knack.

De professor vraagt zich af waarom alles niet grondig op voorhand werd voorbereid en waarom er nachtelijke vergaderingen aan te pas moesten komen om de deadline nipt te halen.

Rommelmarkt

Inhoudelijk gezien mist hij visie. "Wat de regering met de begroting heeft gedaan, is zonder visie en zonder doel wat rondslenteren. Net zoals je op een rommelmarkt wat rondslentert, zo heeft de regering de begroting opgemaakt."

Roken duurder

Tijdens de begrotingsgesprekken werd onder meer bepaald dat langdurig zieken gesanctioneerd kunnen worden, dat roken vanaf Nieuwjaar weer wat duurder wordt en dat kwetsbare gezinnen eenmalig een korting van 80 euro op de energiefactuur krijgen.

Het grote doel blijft om de werkzaamheidsgraad op 80% te krijgen. Volgens Moesen moeten daarvoor de loonkosten verlaagd worden en moet het nettoloon verhoogd worden. "Daartoe is een grote belastinghervorming nodig, maar de regering-De Croo heeft daarin maar een muizenstapje gezet met de afbouw van de bijzondere socialezekerheidsbijdrage. Zo komen we er niet."

Download nu de gratis app van Redactie24