Zware tijden op komst: "Duizenden euro's per gezin, per jaar"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

België steekt te weinig geld in Defensie in verhouding tot wat de NAVO vraagt. Met 1,1% van het bruto binnenlands product blijven we ver verwijderd van de gevraagde 2%. Indien we wel die 2% zouden halen, zou dat ons heel wat kosten.

"We betalen internationaal inderdaad veel te weinig. Maar als wij effectief naar die 2% gaan, dan is de begrotingskost ongeveer 1.000 euro per gezin per jaar", zei Gert Peersman, professor Economie aan de UGent, in het duidingsprogramma 'Terzake'.

"Dan is de vraag natuurlijk of we dat willen betalen. Want als er een reportage is over de zorg dan zullen daar ook wel noden uitkomen die zeer terecht zijn. Of de klimaatverandering. En dan moeten we het nog hebben over de begroting."

"Op een bepaald moment moet je keuzes maken, en ik denk dat het aan de politiek en aan de kiezer is om die keuzes te maken."

En er lijken sowieso financieel zware tijden aan te komen. "We moeten van Europa tegen 2031 naar een begrotingstekort van 1,5 procent van het bbp. Dat komt overeen met meer dan 5.000 euro per gezin op jaarbasis dat we moeten besparen."

"Vanaf dan, want de vergrijzing slaat toe, komt daar nog eens elk jaar 500 euro à 1.000 euro per gezin bij."