Conner Rousseau kreeg goed nieuws van rechter: "Dit is verbazend en verontrustend"

door: STS
Conner Rousseau
Afbeelding bron: Photonews

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau haalde zijn slag thuis in zijn strijd om een reportage van VTM en een artikel van HLN tegen te houden. Zo weten we nog steeds niet precies wat er in het proces-verbaal staat dat een agent opstelde.

Deze media wilden stukken publiceren uit het proces-verbaal dat tegen Rousseau werd opgesteld wegens mogelijk racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap.

Maar Rousseau stapte naar de rechter en verkreeg een publicatieverbod. DPG Media tekende daarop derdenverzet aan, dat evenwel verworpen werd.

"Ik ben verbaasd en verontrust", zei Karel Verhoeven, de hoofdredacteur van De Standaard, daarover in 'De Afspraak'. "Een goede zaak dat DPG Media in beroep gaat, ook al is het puur principieel."

"Ik denk dat we toch even helder moeten zeggen waar het over gaat. Je hebt hier een toppoliticus, de voorzitter van een regeringspartij, die 's nachts tegen een agent uitlatingen doet waarvan die agent vermoedt dat ze in aanmerking komen voor een onderzoek naar xenofobie en racisme."

"En je hebt een rechter die beslist dat media niet uit dat pv, waarin die woorden staan opgeschreven, mogen citeren. Het resultaat is: je had nieuwsmedia die aan de politicus uitleg vroegen om een wedersprekelijk debat te hebben over wat hij gezegd heeft."

"En wat hij via de rechter afdwingt, is een monopolie op informatie. Via een persconferentie, om daar alleen zijn versie te geven en niet te citeren uit het pv. Waardoor wij eigenlijk nog altijd in het ongewisse zijn over wat hij precies gezegd heeft."

"Dat is geen goede situatie. En dat rechters - los van wat ze weten wat die media gaan schrijven - alvast verbieden dat media mogen publiceren, is wel zeer verregaand, vooral in België."