Vrouw krijgt 18 maanden bruto maandloon na deze discriminatie door werkgever

door: STS
Meisje - vrouw - wenen - misbruik - geweld
Afbeelding bron: Shutterstock/suriyachan

Een werkgever moet een ex-werkneemster 18 maanden bruto maandloon betalen als schadevergoeding. De werkgever werd daar door het arbeidshof in Antwerpen tot veroordeeld.

"De werkgever had een werkneemster ontslagen aan het einde van haar moederschapsrust", legt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen uit. "Ze had net ervoor haar arbeidsongeschiktheid gemeld als gevolg van een, zowel voor haar als voor haar baby, traumatische bevalling."

"Mevrouw was sinds april 2019 in vaste dienst op de afdeling Human Resources van een holding die meerdere kledingwinkelketens uitbaat. Eind 2019 liet ze haar leidinggevende weten dat ze zwanger was. De bevalling was traumatisch, zowel voor haar als voor de baby, met grote gevolgen voor haar gezondheid."

"Kort voor het einde van haar moederschapsrust, op 3 augustus 2020, bracht ze haar leidinggevende per e-mail op de hoogte dat haar eigen gezondheidssituatie en die van haar baby het niet toeliet om na afloop van haar moederschapsrust weer aan het werk te gaan. Vier dagen na het voorleggen van een medisch attest waardoor ze tot 30 augustus afwezig zou zijn, werd ze ontslagen."

De werkgever moet het slachtoffer nu een schadevergoeding van 18 maanden bruto maandloon betalen. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen kreeg 1 euro symbolische schadevergoeding toegewezen.

"Deze gerechtelijke uitspraak is bijzonder belangrijk omdat ze bevestigt dat mevrouw op verschillende gronden werd gediscrimineerd, namelijk op grond van geslacht én gezondheidstoestand, naast een schending van de moederschapsbescherming."

Volg Redactie24 nu op Instagram

(Archieffoto)