Energieprijzen laag, is dit het moment voor vast contract? "Met deze twee zaken rekening houden"

door: STS
energiefactuur
Afbeelding bron: Pixabay

De energieprijzen zijn tegenwoordig veel lager dan tijdens de energiecrisis van 2022. En ook de daling in december 2023 zet zich verder in januari. Tijd voor een vast contract? Testaankoop wikt en weegt.

"De vaste energietarieven zitten nu op het laagste niveau in meer dan twee jaar tijd", klinkt het bij de consumentenorganisatie.

Is het dan nu hét moment om een vast contract af te sluiten? "Als je met een gerust gemoed de winter in wil trekken, zijn deze prijzen zeker de moeite om te blokkeren, al betaal je nog wel een stevige risicopremie in vergelijking met de variabele contracten."

"In Vlaanderen bieden negen leveranciers nu vaste contracten aan. Dat is goed nieuws, omdat uit cijfers van voor de energiecrisis blijkt dat de meerderheid van de consumenten (ongeveer twee derde) kiest voor een vast contract."

Vaste kosten

Testaankoop waarschuwt toch voor twee zaken. "Enerzijds zijn er de vaste kosten die je sowieso het volledige eerste jaar zal moeten betalen, ook al blijf je minder dan een jaar klant. Die gaan voor sommige leveranciers zelfs tot 150 euro."

"Wie overstapt naar een vast contract, doet dat dus best met de intentie om minstens een jaar de prijzen te blokkeren."

Goedkoper

"Daarnaast zijn de prijzen uiteraard ook gedaald voor mensen die een variabel contract hebben. Zij genieten automatisch van prijsdalingen. En zo'n variabel contract is, voor een gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik, naar schatting 400 euro goedkoper per jaar dan een vast contract."

"De meerprijs die je als klant betaalt voor een vast contract, is je verzekering om het risico op stijgende prijzen in te dekken."