Door warmere temperaturen kan dit dodelijk virus zich ook bij ons verspreiden

door: PMN
ebolavirus
Afbeelding bron: Pixabay

Winterweer is er voorlopig niet in aantocht. Het blijft eerder herfst dan winter. Dat gaat ook gepaard met zachte temperaturen voor de tijd van het jaar.

We zijn putje winter, maar zo voelt het niet. Het kan zelfs zijn dat je de voorbije nachten zelfs last heb gehad van zoemende muggen.

Het is iets dat we absoluut niet gewoon zijn. Het zijn muggen die anders in een winterslaap zijn.

“Als het te koud is, zoeken deze muggen een plek op”, legt bioloog Arnold van Vliet uit in Het Laatste Nieuws. “Dan gaan ze bijvoorbeeld naar de kruipruimtes van huizen. Dan hebben we er ook geen last van.”

Maar we beleven een erg zachte winter, nadat ook al de herfst zacht was. Dan zit je in een heel ander verhaal. “De temperatuur is zodanig hoog dat deze muggen toch nog actief zijn. Om eitjes te leggen, hebben ze bloed nodig. Dus, gaan ze steken", verduidelijkt van Vliet.

Doordat de muggen overwinteren kan het westnijlvirus ook meer bij ons voorkomen. Voor 1960 kwam dat virus niet eens bij ons voor, maar in 2020 doken de eerste besmettingen in Nederland op. De besmetting vindt plaats wanneer een mug eerst bloed drinkt van vogels en daarna een mens steekt. De meeste mensen voelen niets van zo’n besmetting. In het ergste geval kan het virus wel een hersenvilestontstekening veroorzaken en zelfs dodelijk zijn.