Sciensano doet belangrijke oproep over exotische steekmug: "Kan infecties overdragen"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen roepen burgers op om uit te kijken naar tijgermuggen.

Ze willen de aanwezigheid van deze mug in ons land in kaart brengen, om de vestiging ervan te voorkomen, of toch zoveel mogelijk uit te kunnen stellen.

"We volgen de aanwezigheid van exotische steekmuggen in België van nabij op. Vanaf nu rekenen we daarvoor ook op de participatie van burgers", klinkt het.

"Iedereen die denkt een tijgermug te herkennen, kan voortaan een foto van de gespotte mug opladen op Muggensurveillance.be. Wetenschappers zullen vervolgens nagaan of het om een tijgermug gaat."

Klimaatverandering

De zwart-wit gestreepte tijgermug is afkomstig uit Zuidoost-Azië, maar heeft zich intussen verspreid over delen van Europa, Amerika en Afrika. "Dat is vooral het gevolg van het wereldwijde goederentransport, de klimaatverandering en haar goede aanpassingsvermogen."

"De tijgermug kan na het steken van een besmette persoon virussen van bepaalde infecties zoals dengue, chikungunya en zikakoorts overbrengen naar andere personen", waarschuwt Sciensano-projectverantwoordelijke Javiera Rebolledo.