Grote klimaatverandering op komst: "Het wordt 5 tot 10 graden minder warm in onze streken"

door: STS
vrouw met muts en sjaal
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Wetenschappers vrezen voor een grote klimaatverandering voor onze streken. Dat kan gebeuren wanneer de Golfstroom abrupt stilvalt. Volgens René van Westen, natuurkundige aan de Universiteit Utrecht, gaat dit gebeuren.

De Golfstroom is een krachtige stroming in de oceaan, die warm water vanuit de Golf van Mexico via de Atlantische Oceaan naar Europa transporteert. De stroom speelt een belangrijke rol in ons klimaat. "Want het klimaat in West-Europa wordt met zo'n 5 tot 10 graden verwarmt door die Golfstroom", zei van Westen op Radio 1.

"Vergelijk het met Canada in februari: ijs en kou. Canada ligt op dezelfde breedtegraad, maar wordt een stuk minder beïnvloed door de Golfstroom, en daarom hebben ze daar een veel kouder klimaat ten opzichte van België."

"Er is behoorlijk veel indicatie dat de Golfstroom al langzaam afzwakt sinds 1950. Dat valt nog relatief mee, met zo'n 15%. Maar er zijn ook indicaties dat de Golfstroom opeens, heel abrupt, ineen kan storten. En dat heeft echt dramatische klimaatgevolgen."

"Dat komt onder andere doordat het klimaat verandert. Het wordt warmer, weerpatronen verschuiven, de Groenlandse ijskap smelt. En dit smeltwater van Groenland stroomt de oceaan in dat zorgt ervoor dat de oceaan wat minder zout wordt."

"En de Golfstroom wordt juist gedreven door de temperatuurverschillen, maar ook door die zoutverschillen. Zout water maakt het water zwaarder. Als het water warmer en zoeter wordt, wordt de watermassa lichter en kan dat moeilijker wegzakken."

"Als dat eenmaal in gang wordt gezet, dat het zoeter en warmer wordt, dan transporteer je minder zout water van lagere breedtegraden naar het noorden. Waardoor het nog zoeter blijft, het nog minder wegzakt en nog sneller afzwakt."

"Voor België zou de temperatuur met gemiddeld 5 à 10 graden dalen. De zomermaanden zullen iets minder hard afkoelen, en de wintermaanden iets meer."