Faroek Özgünes weet meer over terrorist: 'Daarom heeft hij het gedaan'

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De aanslag waarbij twee mensen maandagavond werden doodgeschoten, is wellicht gepleegd als wraakactie. Dat zegt misdaadjournalist Faroek Özgünes.

"De veiligheidsdiensten gaan er op dit ogenblik van uit dat hij een lone wolf is, dat hij alleen handelde", zei Özgünes op VTM.

"Wat niet wegneemt dat hij zichzelf wel heel goed georganiseerd heeft. Hij had een wapen aangeschaft, heeft zijn doelwit ook heel goed uitgekozen, namelijk de Zweedse supporters."

"De aanslag draagt de signatuur van IS. Zelf noemde hij zich ook een soldaat van IS. Hij heeft zijn aanslag op voorhand aangekondigd en nadien een opeisingsvideo verspreid."

"Intussen hebben we bevestiging gekregen dat de man vanochtend, even voor 08.00 uur, is neergeschoten in een café in Schaarbeek. Het zou tot een vuurgevecht gekomen zijn met de politie en daarbij is de vermoedelijke aanslagpleger doodgeschoten."

Conflict Israël-Hamas

"Op de laatste Facebookberichten die de dader gepost heeft, verwijst hij naar de steekpartij in Chicago, waar een moslim-jongetje door zijn Amerikaanse buur werd neergestoken en die buur een link legde naar het conflict tussen Israël en Hamas."

"Met het feit dat de dader dat bewust gepost heeft, met zijn bemerkingen, legt hij zelf de link daarmee."

"Maar politie en veiligheidsdiensten gaan er vooral van uit dat de aanslag van maandag een vergelding was voor wat we afgelopen zomer in Zweden gezien hebben, namelijk de koran-verbrandingen."

"Die gingen uit van een aantal Iraanse vluchtelingen die protesteerden tegen de islam. Zweden kon daar niet meteen op reageren, en dat heeft bij een aantal extremisten blijkbaar kwaad bloed gezet, en ook de aanslag in Brussel gemotiveerd."