Dries Van Langenhove krijgt celstraf: Rechter vlijmscherp voor hem

door: STS
Dries Van Langenhove
Afbeelding bron: Photonews

Voormalig Kamerlid Dries Van Langenhove is voor de rechtbank moeten verschijnen. Hij werd er tot een jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld.

Van Langenhove kreeg een jaar effectieve celstraf opgelegd wegens inbreuken op de racisme- en discriminatiewetgeving. Verder kreeg hij nog tien maanden met uitstel wegens illegaal wapenbezit. Het ging daarbij om pepperspray.

"Dries Van Langenhove is de initiatiefnemer, de oprichter, de organisator en de grote leider van Schild & Vrienden", sprak de rechter. "Hij heeft de andere beklaagden meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours, waarmee hij mensen opzet tegen andere mensen. Hij heeft vele mensen aangespoord hem daarin te volgen."

"Hij gaf blijk van een verregaande normeloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten. Meer nog: hij misbruikt de fundamentele rechten en vrijheden om die van andere mensen aan te tasten en ze hen te ontzeggen."

"Dat crimineel gedrag vormt een bedreiging voor een vreedzame samenleving, waarin plaats is voor alle mensen, ongeacht hun ras, geslacht, afkomst, huidskleur, godsdienst of overtuiging. Het schept een vijandige sfeer in de samenleving en draagt bij tot nog meer tegenstrijd, tweespalt, conflicten en geweld."

"De haatspraak van de beklaagde sloopt de grens van de ontoelaatbaarheid. De beklaagde werkt op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand. Zo deinsde hij er niet voor terug om op te roepen om de burgerlijke partij, Jihad Van Puymbroeck, online te belagen."

"De beklaagde dweepte met het nazistisch gedachtengoed, dat in zijn uitvoering onnoemelijk veel mensen leed veroorzaakte en nog steeds veroorzaakt. Uit het dossier blijkt dat hij de democratische samenleving wilde ondermijnen en zijn maatschappijmodel van blanke suprematie in de plaats wou stellen. Dat alles wijst op een gevaarlijke ingesteldheid."

Van Langenhove kreeg ook een boete van 16.000 euro opgelegd, plus 8.000 euro boete voor het verboden wapenbezit, en wordt voor een periode van tien jaar uit zijn burgerrechten ontzet. "Wij gaan onmiddellijk in beroep", vertelde advocaat Hans Rieder aan de openbare omroep.