Betrapt! Topmagistraat speelt examenvragen door voor zoon van collega

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Een magistraat uit Oost-Vlaanderen heeft bekend dat hij gesjoemeld heeft met een examen. Hij speelde de vragen door aan een collega.

De Hoge Raad voor Justitie organiseert in ons land examens voor mensen die parketmagistraat willen worden. Dat gebeurde ook in januari, maar achteraf waren er geruchten van fraude.

In een persbericht is nu te horen dat een topmagistraat de examenvragen van het examen strafrecht heeft doorgespeeld aan een collega wiens zoon meedeed aan het examen.

“Na zijn bekentenis nam het jurylid meteen ontslag uit de Hoge Raad”, zegt de Hoge Raad in een persbericht.

Het dossier is doorgespeeld aan het Gentse parket-generaal. “Het is nu aan de procureur-generaal om een tuchtprocedure op te starten, en eventueel een strafonderzoek.”

De man zou al op non-actief geplaatst zijn in afwachting van het onderzoek. Hij kan een schorsing, maar ook een celstraf tot drie jaar oplopen.

“Wij zijn diep geschokt en teleurgesteld dat de fraude kon gebeuren. De context waarin dat kon gebeuren, is voor ons een verzwarend element. Tijdens het onderzoek zijn de voorbije uren ook bij ons tal van krachttermen gevallen.”

Het examen is volledig nietig verklaard, omdat er nog meer twijfels zijn. “Er kan niet worden uitgesloten dat ook andere kandidaten over voorkennis beschikten. Dat zal het strafonderzoek dat nu allicht volgt, moeten uitwijzen”, zegt de Hoge Raad nog.