Politie waarschuwt voor nieuwe oplichting: "Drie slachtoffers zijn samen al 15.250 euro kwijt"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

De politie waarschuwt voor oplichters die bankkaartfraude plegen. Ze contacteren je via de telefoon en doen alsof ze bij Card Stop werken.

Eind januari kwam aan het licht dat hackers hadden toegeslagen bij Limburg.net en zo aan honderdduizenden bestanden waren geraakt. Politiezone CARMA waarschuwt nu voor oplichters die claimen verbanden te hebben met het datalek.

"Via een telefoontje beweren de oplichters dat er in Brussel pogingen zijn gedaan om met jouw kaartgegevens aankopen te doen. Deze fraudeurs claimen verbanden met het recente datalek bij Limburg.net, suggererend dat jouw gegevens mogelijk gelekt zijn en nu misbruikt worden."

De oplichters hebben in de afgelopen week in totaal 15.250 euro buitgemaakt bij drie slachtoffers, weet TVL. "Ze vertellen de slachtoffers dat er fraude gepleegd werd, dat er grote bedragen van hun rekening zijn gehaald en dat zij de rekening gaan blokkeren. Dan vragen ze naar gegevens, zodat ze zelf de rekening leeg kunnen halen", vertelde de politie aan de regionale zender.

"We raden mensen aan om alert te zijn in verband met communicatie over datalekken. Die communicatie verloopt nooit via telefoon of e-mail. We vragen ook om waakzaam te zijn bij verdachte oproepen. Geeft nooit via de telefoon bankgegevens door."

"Het is ook belangrijk dat een slachtoffer binnen de twee werkdagen aangifte doet bij de politie. Dan is de kans het hoogst dat het bedrag nog teruggevorderd kan worden, of de daders gevat kunnen worden."