Waarschuwing voor wie dienstencheques gebruikt: Trap niet in deze val van oplichters

door: STS
laptop e-mail phishing
Afbeelding bron: pexels

Opgelet als je gebruik maakt van dienstencheques; er zijn oplichters aan het werk die valse e-mails versturen. Dat laten de Vlaamse overheid en Pluxee, het voormalige Sodexo, weten.

"Wij zijn ervan op de hoogte gebracht dat een derde partij zich heeft voorgedaan als Pluxee om een kwaadwillige e-mail te versturen waarin u wordt uitgenodigd om op een link te klikken. Dit is een uitgebreide 'phishing'-poging, die kan leiden tot bankfraude als u de instructies opvolgt", klinkt het.

"Het onderwerp van de e-mail betreft 'Herinnering algemene provinciebelasting 2023'. Als u deze hebt ontvangen, open hem dan niet en stuur hem door naar suspect@safeonweb.be. Verwijder hem daarna. Als u de e-mail hebt geopend, klik dan niet op een link."

"Als u twijfelt, controleer dan het e-mailadres van de verzender. Dit zijn de officiële e-mailadressen die we gebruiken om met onze gebruikers te communiceren: noreply@publicbenefits.sodexo.be, info@communication.pluxee.be en noreply@publicbenefits@mail.pluxee.be."

"Wij vragen als Pluxee nooit om een aanpassing van uw gegevens te bevestigen. Pluxee zal u ook nooit vragen om een betaling te doen anders dan de betaling van de bestelling van de dienstencheques. Noch zullen we u ooit telefonisch vragen om in te loggen op uw bankprogramma of om geld over te maken."

"Zoals u weet, kunt u voor het beheer van dienstencheques en persoonsgegevens enkel toegang krijgen tot uw beveiligde zone via het Toegangsbeheer van het Vlaamse Gewest dat u gewoonlijk gebruikt (via itsme, Etoken, enz...). Wij zullen u dus nooit een link aanbieden naar een website die u om uw persoonlijke gegevens vraagt."

Oplichting
Afbeelding bron: Vlaamse overheid