Baasje van katje Lee voor de rechtbank gesleept: "Ze heeft die regels bewust naast zich neergelegd"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Selena Ali, de jongedame uit Schoten die het baasje is van katje Lee, is maandag voor de rechtbank moeten verschijnen. Het FAVV, het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, vroeg een symbolische euro schadevergoeding.

Ali bracht katje Lee vanuit Peru mee naar België. Omdat het dier wel gevaccineerd was tegen hondsdolheid, maar niet de verplichte quarantaineperiode uitzat, wilde het FAVV geen risico nemen en het dier in beslag nemen en afmaken.

Selena Ali moest het FAVV een boete van 1.600 euro betalen. Het kwam ook tot een huiszoeking, en daarbij zou de vrouw het katje verborgen hebben gehouden. Klopt niet, zegt de jongedame. Volgens haar bevond de kat zich op de zolder, de enige plaats waar de politie niet zocht.

Het FAVV wil daar nu een symbolische euro schadevergoeding voor. "Ze heeft veel geluk gehad dat die kat geen hondsdolheid had, want de gevolgen hadden dan echt wel catastrofaal kunnen zijn", citeert De Morgen de advocaat van het FAVV.

De krant kon ook optekenen wat de procureur zei: "Op het moment van de huiszoeking lag er een geldig beslag op de kat. De beklaagde heeft de regels ter bescherming van de gezondheid van mens en dier bewust naast zich neergelegd, maar die beslissing werd wel ingegeven door een emotionele band met het dier."

Omdat Ali een blanco strafblad heeft, vraagt de procureur de opschorting. Als de rechter hierin meegaat, betekent dit dat de feiten die Ali ten laste worden gelegd, bewezen zijn, maar dat de rechter een veroordeling voor een bepaalde termijn opschort.

Selena Ali en haar advocaat gaan voor de volledige vrijspraak. Op Facebook postte ze na de zitting: "Bedankt voor alle lieve berichtjes! We duimen voor een goede uitspraak. Ondertussen blijven Lee en ik van elkaar genieten."

Op 12 december volgt er een vonnis in deze zaak.