Viroloog heeft duidelijke boodschap: "Met deze gewoonte verhoog je kans op coronabesmetting"

door: STS
Johan Neyts
Afbeelding bron: Photonews

Het coronavirus gaat weer rond in het land, er zijn veel besmettingen. Er is één gewoonte die je maar beter achterwege kan laten: neuspeuteren. Want dat blijkt volgens een Nederlandse studie de kans op een coronabesmetting te vergroten.

"Het gaat om een studie uit Amsterdam. Ze hebben gezondheidswerkers opgevolgd tijdens de eerste fase van de pandemie", zei viroloog Johan Neyts op Radio1.

"Men keek of die mensen een COVID-besmetting opliepen. Nadien ging men die mensen ondervragen: of ze een bril dragen, een baard hebben, of dat ze nagelbijten, en ook of ze in hun neus peuteren."

"Wat bleek? Dat van degenen die zeiden een neuspeuteraar te zijn, 17% besmet was geraakt met het virus. Van degenen die niet peuterden was maar 6% besmet geraakt. Dat is toch wel een redelijk verschil."

Neyts ziet een verklaring daarvoor: "Als je iemand een hand hebt gegeven en er hangt wat virus aan je vingers en je gaat dat diep in je neus steken, dan breng je het virus direct in waar het zich thuis voelt en waar het zich begint te vermenigvuldigen. Je brengt het virus waar het wil zijn, bij het neusslijmvlies."

Neuspeuteraars kunnen het virus daarmee ook verspreiden: "Wie symptomen vertoont, is al een halve dag, een dag of zelfs langer positief."

"Als je dan in je neus peutert en vervolgens aan een klink of een trapleuning komt, kan je op die manier het virus verspreiden. Dat blijft wel een aantal uren besmettelijk op oppervlakten."