Vernieuwing autokeuring komt eraan: "Iets waar veel burgers al lang naar uitkijken"

door: STS
autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

We zijn opnieuw een belangrijke stap dichter bij de hervorming van de autokeuring. Dat laat Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters weten.

Het plan is om voertuigen vanaf de leeftijd van vier jaar slechts om de twee jaar naar de autokeuring te laten gaan, tot de teller op 160.000 kilometer staat of het voertuig tien jaar oud is. Daarna volgt opnieuw een jaarlijkse keuring.

De hervorming houdt voorts in dat personenwagens en lichte vracht- en aanhangwagens ook gekeurd kunnen worden buiten een erkend keuringscentrum, zoals in een garage. Dat geldt ook voor een tweedehandskeuring.

De Vlaamse regering heeft nu voor een tweede keer haar goedkeuring gegeven voor de hervormingen. "Om de twee jaar naar de keuring betekent minder administratieve last, zowel voor de eigenaars als de keuringscentra, en dat verhoogt de efficiëntie van het hele systeem. Zo maken we komaf met we wachtrijen aan de keuringcentra, iets waar veel burgers al lang naar uitkijken", zegt minister Peeters.

Datum eerste inverkeerstelling

Nu de Vlaamse regering een tweede goedkeuring gegeven heeft, wordt er nog advies gevraagd aan de Raad van State. "Daarna volgt de definitieve goedkeuring door de Vlaamse regering en wordt de maatregel gefaseerd uitgerold over een periode van drie jaar."

"De trapsgewijze invoering zal gebeuren op basis van de leeftijd van het voertuig, te rekenen vanaf de datum van de eerste inverkeerstelling."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp