Opgepast: Hackers proberen nu je maaltijdcheques te stelen: Dit kan je ertegen doen

door: STS
Edenred - maaltijdcheques
Afbeelding bron: Photonews

Online criminelen viseren nu ook accounts van Edenred. Ze hacken die en koppelen de gegevens aan een Apple Pay account.

Een slachtoffer dat iets meer dan 1.400 euro kwijt is, getuigde hierover. "Ik merkte op een dag dat ik niet op mijn account raakte", zei Giovanni Van Drom op VRT 1. "Ik vroeg me af wat er aan de hand was en heb gebeld naar Edenred. Ze zeiden dat ik nog 81 euro aan maaltijdcheques had staan, en nul euro aan consumptiecheques."

Een tiental gebruikers van Edenred werden het slachtoffer. Edenred gebruikt geen tweestapsverificatie, hoewel dat in de toekomst wel het geval zal zijn. "Het is heel erg vervelend", zegt Van Drom. "En het draait voor mij niet enkel meer om het geld, maar ook om het principe dat Edenred de volledige schuld bij de gebruiker legt."

Sterk paswoord

"Ik denk dat de schuld voor 50% bij de gebruiker ligt en voor 50% bij de uitgever van de service", zei Dirk Mannens van IDLab, dat onderzoek doet naar internettechnologie.

Het is ook belangrijk om overal op het internet een ander en sterk paswoord te gebruiken. "Je moet ervan uitgaan dat elke databank op het internet gehackt kan worden. Als je bij honderd services je naam en paswoord achterlaat, moet je er zeker van zijn dat je geen twee keer hetzelfde paswoord gebruikt. Dan heb je maar één kans op honderd dat je daar gehackt bent."

Volg Redactie24 nu op Instagram