Politie en parket zijn dit kotsbeu: "Gedragsverandering nodig bij bestuurders"

door: STS
Autorijden - auto
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Er is een dringende gedragsverandering nodig bij automobilisten. Nog al te vaak hanteren ze hun gsm tijdens het rijden, hetgeen zeer gevaarlijk is.

Sinds begin februari treedt het Limburgse parket streng op tegen mensen die hun gsm gebruiken achter het stuur. Wie tegen de lamp loopt, is meteen zijn rijbewijs kwijt, en dit voor een periode van vijftien dagen.

In februari, maart en april samen trok het Limburgse parket in totaal 590 rijbewijzen in van bestuurders die hun gsm aan het gebruiken waren. Dat betekent dat er elke dag ongeveer zes bestuurders betrapt worden door de politie.

"Het valt op dat mensen daarbij zeggen: 'Ik had u niet gezien.' Ze zijn dermate in beslag genomen door die gsm dat ze niet eens zien dat er een politieman, gekleed in fluo, op een motor naast hen rijdt", zei persmagistraat Anja De Schutter op VRT 1.

"Laat staan dat ze een voorligger zouden opmerken die een remmanoeuvre uitvoert, of een voetganger die oversteekt bij een zebrapad. In al die omstandigheden zijn ze gewoon te laat."

Gedragsverandering nodig

"We streven naar een gedragsverandering", zegt De Schutter. "Dat is wat we willen bekomen. En ik denk dat een gedragsverandering alleen maar te bereiken valt op lange termijn."