Test Aankoop doet schokkende onthulling over zonnecrèmes

door: STS
Zonnecrème
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Momenteel hebben we zonnecrème niet bepaald nodig, maar dat zal dit jaar ongetwijfeld wel nog het geval worden. Bijna de helft van de populaire gezichtszonnecrèmes voldoen echter niet, zegt Test Aankoop.

Ze bieden niet de bescherming die ze beloven, blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie. Die liet veertien gezichtszonnecrèmes testen. Zes van de veertien soorten scoorden slecht.

"Sommige gezichtszonnecrèmes bieden niet voldoende bescherming, noch tegen de ene soort UV-stralen, noch tegen de andere", vertelde Laura Clays van Test Aankoop op VTM. "Vandaar dat we die ook afraden."

Test Aankoop concludeert dat één product niet de vereiste bescherming tegen UVA-stralen biedt. "Dat is ISDIN Fotoprotector FusionWater Magic SPF50."

Vier andere gezichtszonnecrèmes voldoen niet aan de beloofde bescherming tegen UVB-stralen. "Dat zijn Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milky Fluid SPF50, Biotherm Waterlover Face Sunscreen SPF50+, Rituals Invisible Sun Protection Face Cream SPF50+ en Nivea Uv Gezicht Sensitive 50."

Eén product biedt onvoldoende bescherming tegen zowel UVA- én UVB-stralen. "Dat is Vichy Capital Soleil Beschermende Fluweelachtige Crème SPF 50+."

Testresultaten lopen uiteen

"Wij laten onze testen uitvoeren in onafhankelijke labo's", zei Clays nog. "De testen verlopen zoals opgelegd wordt door Europa. Als de cijfers dan anders zijn dan wat uit de testen van de fabrikanten blijkt, dan kunnen wij eigenlijk alleen maar concluderen dat er iets mis loopt met hun testen."

De fabrikanten betwisten het onderzoek van Test Aankoop, viel nog te horen op de commerciële zender. "Bij Rituals en het bedrijf boven het merk Nivea horen we dat ze zelf hun crèmes uitgebreid testen en die tests tonen wel aan dat ze beschermingsfactor 50 hebben."