Verandering op komst voor tweedehands auto's in EU? 'Consument betaalt jaarlijks miljarden euro's te veel'

door: MRO
aankoop auto
Afbeelding bron: pexels

Er is mogelijk een verandering op komst voor tweedehands auto's in de EU. België wil een prioriteit maken van de strijd tegen tellerfraude. Dat heeft staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand laten optekenen in het Europees Parlement.

Wie een tweedehandswagen koopt moet er zeker van kunnen zijn dat de kilometerstand correct is. In alle lidstaten van de EU registreren garages, de autokeuring, leasebedrijven en vaak ook overheden nu reeds tellerstanden van voertuigen.

Deze kilometerstanden zouden samengebracht moeten worden in nationale registers die toegankelijk zijn voor kopers en verkopers van tweedehandswagens. Zo komt er transparantie over de kilometerhistoriek van het voertuig. Het is de meest efficiënte manier om tellerfraude te bestrijden.

In België kennen we de Car-Pass, die in 2023 ook duizenden kilometerstanden leverde aan Nederland, Slovakije en Letland. “Jaarlijks worden er in de EU meer dan 60 miljoen occasies verkocht en ieder jaar betaalt de Europese consument miljarden euro’s te veel omwille van tellerfraude", zegt Michel Peelman, gedelegeerd bestuurder van de vzw Car-Pass.

"Ik ben daarom erg tevreden dat België dit thema opnieuw op de Europese agenda plaatst. Wij kunnen onze expertise op dat vlak delen met andere landen. Een Europese oplossing vraagt natuurlijk tijd."

"Daarom pleit ik voor het snel afsluiten van bilaterale akkoorden met onze buurlanden Duitsland en Frankrijk, zoals we destijds ook met Nederland gedaan hebben. Daarmee is de fraude met uit Nederland geïmporteerde voertuigen op enkele jaren tijd met 90% gedaald.”