Veel ouders maken deze fout in de winter: "Dan zit je kind niét veilig vast in de auto"

door: STS
Kind in auto
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

"In de auto kruipen met een dikke winterjas aan raden we eigenlijk af", zei Mich Vergauwen van VAB op Radio2. "En zeker voor kinderen."

"Want je bewegingsruimte wordt er sowieso door beperkt. Met een dikke winterjas rijden is niet handig, en vaak beginnen mensen dan ook tijdens het rijden hun jas uit te doen. Dat kan natuurlijk tot gevaarlijke situaties leiden."

"Maar we raden het vooral af om je kinderen in de auto te zetten met een dikke jas aan. Je moet je kind maar eens vastgespen met zijn of haar winterjas aan, de riempjes vastklikken en goed aantrekken, en dan je kind opnieuw losmaken, de jas uitdoen en de riempjes weer vastmaken."

"Dan zal je zien dat er heel veel speling zit tussen de gordels en het lichaam van het kind. En dat is eigenlijk het probleem."

"Het geeft een vals gevoel van veiligheid. Je denkt dat je kind veilig vastzit, maar schijn bedriegt."

"Want die winterjassen zijn dik en donzig en bevatten veel lucht. Bij een aanrijding zal die jas bliksemsnel vacuüm getrokken worden. En dan zit er speling tussen de gordel en het lichaam van je kind."

"Crashtests hebben zelfs aangetoond dat je kind uit de autostoel kan glijden en gekatapulteerd kan worden bij een aanrijding."

Tags vab