Belangrijke raad: "Zo voorkom je een platte batterij maandagochtend"
VAB voorspelt dat veel wagens maandag in de problemen gaan komen door de vriestemperaturen. De mobiliteitsorganisatie geeft tips om startproblemen te helpen voorkomen.
"Parkeer je auto indien mogelijk binnen of op een beschutte plaats. Binnen staat je wagen warmer en heeft de batterij dus minder last van de koude."
"Heb je geen garage, bedek dan je voorruit, zodat je geen extra energie van je batterij moet gebruiken om ze te ontdooien."
"Doe op voorhand al een langere rit. De batterij komt bij een korte rit niet op bedrijfstemperatuur en wordt niet opgeladen, eerder zelfs ontladen. We raden aan om, indien je korte verplaatsingen moet maken, eerder te opteren voor de fiets of te voet te gaan."
"Indien dat niet mogelijk is, opteer dan voor een druppellader die de batterij stelselmatig terug kan opladen."
"Heeft je auto een tijd stilgestaan? Gebruik hem dan al eens in de dagen voordien voor een langere rit die je sowieso gepland had. Zo weet je meteen ook of hij vlot start en sta je de volgende dag niet voor voldongen feiten."
"Als je hem zondagavond al eens probeert te starten en dat lukt, zet het contact dan niét meteen weer af. Dat zal de batterij enkel nog leger maken. Beter is het om de wagen dan minstens een kwartier te gebruiken, waardoor de batterij wél oplaadt en de kans op een platte batterij maandagochtend kleiner is."
Slim starten
"Vermijd om het contact aan te zetten zonder de auto effectief te starten. In dat geval gebruikt de auto - zowel een wagen op fossiele brandstof als een elektrische wagen - immers enkel de 12V-batterij. En eens die leeg is, start de wagen niet meer."
"Schakel bij het starten ook zo veel mogelijk energievreters uit, zoals radio, navigatie, opladers, mistlichten, achterruitontdooiing…"
"Een batterij heeft een gemiddelde levensduur van zes jaar, afhankelijk van het gebruik en het type. Als je merkt dat starten moeilijker gaat, laat je de batterij best nakijken en indien nodig vervangen."