Veel interesse in nieuwe Vlaamse premie: Waarom snel zijn nu de boodschap is

door: STS
geld sparen
Afbeelding bron: Archieffoto (Pixabay)

De nieuwe premie van de Vlaamse overheid voor wie een nieuwe of tweedehandse elektrische wagen koopt, is een succes. De verwachting is dat het budget zal opgeraken voor het einde van het jaar.

Maandag opende na meer dan een maand vertraging voor het eerst het online loket waar mensen zich kunnen aanmelden om de premie te bekomen. Wie ten vroegste op 25 september 2023 of nadien een elektrische wagen van minder dan 40.000 euro bestelde, heeft recht op 5.000 euro premie. Voor een tweedehands elektrische wagen wordt er 3.000 euro premie toegekend.

Het loket was open van 13.00 uur tot 17.00 uur. 1.423 mensen maakten meteen van de gelegenheid gebruik om de premie voor een elektrische wagen aan te vragen. In 2025 en 2026 zal er geen premie meer uitgedeeld worden, dus een aanvraag indienen kan normaal gezien nog tot 31 december.

Al is het raadzaam om niet te lang te wachten. "Ik verwacht niet dat het loket een heel jaar zal openblijven", vertelde Jochen De Smet, woordvoerder van EV Belgium, aan de openbare omroep. EV Belgium is de representatieve federatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de markt voor zero emissie mobiliteit in België.

"Ik verwacht dat ze op een bepaald moment gaan zeggen 'het budget is op' en dat ze het gaan sluiten", aldus De Smet.