Tom Van Grieken staat versteld: "Deze terreur-gruwel had perfect voorkomen kunnen worden"

door: STS
Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

De dodelijke aanslag die maandagavond in Brussel gepleegd werd tegen Zweedse voetbalsupporters had vermeden kunnen worden. Dat is de mening van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

De 45-jarige Tunesiër die twee mensen doodschoot en een derde persoon verwondde was een uitgeprocedeerde asielzoeker. Hij was geen onbekende voor de politie, maar stond niet op de lijst van het OCAD.

"Hij was gekend bij de politie voor verdachte handelingen, illegaal verblijf, veiligheid van de staat en mensensmokkel. Maar dat was blijkbaar niet voldoende om de burgers te beschermen en dit tuig van de straat te halen", zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

"Deze terrorist mocht eenvoudigweg niet in ons land zijn. Deze gruwel had perfect voorkomen kunnen worden."

"Het Vlaams Belang hamert er al jaren op dat zo'n bevel gewoon een vodje papier is. Er wordt nauwelijks gevolg aan gegeven omdat de regeringen in dit land geen enkele waarde lijken te hechten aan een uitwijzingsbeleid."

"Zolang men het probleem niet eens durft te benoemen, zullen dit soort aanslagen zich blijven voordoen. Men oogst gewoon wat men heeft gezaaid."

"Aan een verklaring verbaasd en geschokt te zijn, een obligaat minuutje stilte en vervolgens overgaan tot de orde van de dag heeft niemand iets. Er was een veel grondigere screening nodig, zoals voor iedereen die dit land illegaal binnenkomt. En de dader had in 2019 al zonder pardon het land uitgezet moeten worden", aldus Van Grieken.