Komt er een verbod op "powerbreed" honden? Ben Weyts geeft antwoord

door: STS
Amerikaanse bulldog
Afbeelding bron: Unsplash (Archieffoto)

Moeten bepaalde hondenrassen, zogenaamde "powerbreeds" verboden worden omdat ze vaak in het nieuws komen omwille van bijtincidenten? Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts denkt er het zijne van.

In het Verenigd Koninkrijk verbiedt de Dangerous Dog Act uit 1991 het houden van de Amerikaanse pitbullterriër, de Japanse tosa, de Argentijnse dog en de fila brasileiro. Na een hele reeks incidenten met het ras American Bully XL komt die hond ook op de verboden lijst.

Of er bij ons ook zo'n lijst met verboden rassen moet komen, werd aan Ben Weyts (N-VA) gevraagd in 'Terzake'. "De oorzaak en de verantwoordelijkheid ligt niet bij de dieren, maar ligt bij de mensen. Je moet optreden tegen de mensen", zei de minister.

"Je maakt jezelf of de samenleving iets wijs wanneer je op grond van drama's die effectief hebben plaatsgevonden een bepaald ras in de ban wil slaan en denkt dat je daarmee het probleem hebt opgelost."

"Dat is niet zo. Er zullen nog altijd mensen blijven die uiteindelijk welk ras dan ook zullen inzetten bij wijze van wapen. En daar moet je tegen optreden; tegen die mensen, niet tegen de dieren."