Bart De Wever ziet het somber in: "Zou een drama zijn, en dan zitten we met Vivaldi II"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever vreest voor wat er zal gebeuren bij de verkiezingen van 2024, indien de resultaten van de jongste peilingen, met een sterk scorend Vlaams Belang, waarheid worden. Hij zegt dat we dan een tweede Vivaldi-regering krijgen.

"Wij zouden het graag iets beter doen in de peilingen. Statistisch zitten we al een aantal jaren op hetzelfde niveau (iets meer dan 20%, red.)", zei Bart De Wever in 'De Afspraak'.

"Ons probleem is natuurlijk dat er een doorbraak van uiterst rechts is gebeurd, onmiskenbaar, eigenlijk al vrij snel na de vorige verkiezingen."

"En dat je die tendens moeilijk gekeerd krijgt, omdat mensen heel boos zijn. Omwille van het migratiebeleid zijn ze boos, omwille van het energiebeleid, het sociaal-economisch beleid, de keuze voor niet-werkenden. En het budget, waarvan ze in Vlaanderen weten: vroeg of laat gaan wij dat moeten betalen."

"En die boosheid zit diep. Heel veel mensen die je tegenkomt gaan irrationeel stemmen. Ze geven dat ook toe: het is vanuit de buik. Het is gewoon om de traditionele politiek te straffen."

"En zo'n grote doorbraak op rechts is voor een centrumrechtse, dragende bestuurspartij als de onze niet gemakkelijk te keren. Dus wij moeten echt vechten tegen die tendens. Want het zou een drama zijn, uiterst rechts. In mijn analyse leidt dat tot Vivaldi II."

"Als de uitslag van de jongste peiling morgen de waarheid is, zit je overmorgen met Vivaldi II. Dat is de paradox van extreem stemmen."