Trajectcontroles leveren op: Nergens meer GAS-boetes dan in deze stad en in deze gemeente

door: STS
Trajectcontrole
Afbeelding bron: Photonews

Het aantal GAS-boetes dat Vlaamse steden en gemeenten uitschrijven, en de opbrengst ervan, is flink toegenomen. In 2023 werd er in totaal 124 miljoen euro geïnd. Het gaat om een verdrievoudiging. In 2019 was ging het nog om zo'n 43 miljoen euro.

Het gaat vooral om GAS-boetes, maar ook om boetes voor bijvoorbeeld met een vervuilende wagen te rijden in een lage-emissiezone. Onder meer de invoering van trajectcontroles zorgde voor een flinke toename van het aantal GAS-boetes.

De stad Mechelen inde in 2023 het hoogste bedrag aan boetes per inwoner: 143 euro. "De bulk van de inningen heeft te maken met mensen die te snel rijden", verklaarde Mechels burgemeester Bart Somers op VRT 1.

"Bijvoorbeeld hier aan een school, waar je maar 30 km/u mag. Als je hier sneller rijdt, voorbij de tolerantiegrens die ingebouwd is, dan krijg je een boete."

490 euro per inwoner

Op gemeentelijk niveau inde Lo-Reninge vorig jaar het hoogste bedrag: maar liefst 490 euro per inwoner. "Dat is niet plezant, en het was ook nooit de bedoeling", vertelde burgemeester Lode Morlion.

"Maar we zien dus heel wat woon-werkverkeer, heel wat sluipverkeer, verkeer naar de Westkust, toerisme. En het valt op: tijdens het weekend hebben we heel wat meer GAS-boetes dan tijdens de week."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp