Binnenkort ook bij ons? "Geen sigaretten meer voor wie na 1 januari 2009 geboren is, óók niet op latere leeftijd"

door: STS
Roken
Afbeelding bron: Pixabay

Om een rookvrije generatie te creëren, wil de premier van Groot-Brittannië drastisch ingrijpen. Hij wil de leeftijdsgrens waarop je tabaksproducten kan kopen geleidelijk optrekken.

Rishi Sunak stelde op een partijcongres dat er nooit nog een sigaret verkocht mag worden aan wie vandaag 14 jaar is.

Dat zou betekenen dat iemand die na 1 januari 2009 geboren is, nooit meer sigaretten kan kopen. Ook niet als die persoon op een gegeven moment meerderjarig wordt.

Door de leeftijdsgrens geleidelijk te verhogen, wil de Britse premier roken bij jonge mensen zien verdwijnen, om tot een rookvrije generatie te komen.

"We zijn het idee om meerdere redenen genegen", vertelde Suzanne Gabriëls, experte tabakspreventie bij de Stichting tegen Kanker, aan de VRT.

"De hersenen van jongeren zijn om te beginnen niet volgroeid. Zeker tot de leeftijd van 24 jaar groeit hun remfunctie, wat maakt dat ze daarvoor nog veel impulsieve gedragingen vertonen."

"Bovendien weten we al 70 jaar hoe schadelijk tabak is en hoeveel fatale gevolgen het heeft. Toch blijven we het wereldwijd als maatschappijen in stand houden. Een rode lijn trekken voor toekomstige generaties is een belangrijk en duidelijk signaal."